Kracht van acht: oefeningen

Om de Kracht van Acht in het dagelijks leven toe te passen, is het belangrijk om te oefenen. Ook al begrijp je heel goed hoe een bepaalde innerlijke kracht in zijn werk gaat, de kracht ook daadwerkelijk inzetten als het nodig is, vraagt dat je dat op de automatische piloot kunt doen. Dat gaat steeds beter lukken als je de betreffende kracht veel oefent. Hieronder per Kracht een oefening. Als je een bepaalde kracht nog niet zo makkelijk kunt oproepen en je hebt hem wel vaak nodig, oefen dan eerst die kracht tot je hem in een paar seconden kunt oproepen. 

De oefeningen zijn eenvoudig, maar wellicht niet makkelijk uit te voeren. Maak een verslagje van je ervaringen.  Wil je die ervaringen bespreken? Wil je hulp bij het oefenen? Wil je wat meer uitdagingen? Neem contact op, dan bespreken we de mogelijkheden. 

De kracht van:

Assertiviteit

Ga naar een kledingwinkel en pas minimaal zeven kledingstukken. Ga weg zonder iets te kopen.

Duidelijkheid

Begin deze week minimaal drie zinnen met ‘ik wil’ tegen iemand waar je tegenop kijkt. 

Verantwoordelijkheid

Maak een lijstje waarop drie klussen staan, die je normaal gesproken aan iemand anders overlaat. Voer in de komende week deze drie verantwoordelijkheden uit. 

Erkenning

Zoek iemand op die je liever uit de weg gaat. Vertel die persoon wat je in hem of haar waardeert.

Uniciteit

Doe een uur lang alleen wat je zelf wil in het team of op de afdeling waar je werkt of in je gezin. Zeg nee tegen alle voorstellen die niet in overeenstemming zijn met wat jij wil. 

Stilte

Zeg in de eerstvolgende vergadering een kwartier lang helemaal niets bij een onderwerp waar je normaal gesproken allerlei meningen over hebt.

Aanpassing

Zeg minimaal vijf keer vandaag ‘ja’, terwijl je eigenlijk ‘nee’ zou willen zeggen op een voorstel van iemand anders. 

Compassie

Denk aan iemand die je niet mag. Wat zou die persoon voor jou kunnen betekenen? Vraag hem of haar om dat voor je te doen.