De Kracht van Verantwoordelijkheid

Elke innerlijke kracht heeft ook een uiterlijke vorm. Bij de Kracht van Verantwoordelijkheid is dat de Leider. De Leider heeft tot doel anderen te laten volgen. Jij doet een helder voorstel dat aansluit bij wat de ontvanger aankan, wil, interessant vindt, etc. Je vraagt om instemming. Het doel is om samen op weg te gaan: een opdracht uitvoeren, een route volgen, een samenwerking tot stand te brengen.

Hulpvragen bij de Kracht van Verantwoordelijkheid.

  • Hoe vaak zet jij je leider in in je werk? En thuis? 
  • Heb je het idee dat mensen je volgen als je voorstellen doet? Of merk je juist dat je er erg je best voor moet doen?
  • Welke leiders bewonder jij? Wat doen zij waardoor je ze bewondert? Ken je die eigenschappen ook bij jezelf? Zou je ze (verder) willen ontwikkelen?

Oefeningen om je Kracht van Verantwoordelijkheid te vergroten.

 

  • Zoek een klus waarvoor je je verantwoordelijk voelt, maar waar nog onvoldoende aan gebeurt. Dat kan zijn: iets in de buurt waar je woont, het schoonmaken van het huis, een klus op je werk. Neem je verantwoordelijkheid door:
    • je goed voor te bereiden: wat heb je nodig om de klus te klaren, wie kun je daarbij inschakelen, 
    • de klus te plannen, zodat je weet wat wanneer moet gebeuren en wanneer het klaar is
    • anderen bij de uitvoering te betrekken, zodat jij niet alleen verantwoordelijk bent voor alle werkzaamheden; nodig ze uit voor een gesprek
    • vier een klein feestje als de klus geklaard is 
  • Bepaal voor jezelf of je een boodschap helder en duidelijk kunt verwoorden. Om anderen mee te krijgen met je voorstellen moet je helderheid kunnen schappen. Mensen moeten weten waarin ze je precies volgen. Als je nog niet overtuigd bent vanje vermogen om heldere boodschappen uit te zenden neem dan het intitiatief om je vaardigheden aan te scherpen door het volgend van een cursus, inschakelen van een coach, of in elk geval door veel te oefenen en feedback te vragen van mensen die in staat zijn je eerlijke en nuttige tips voor verbetering te geven.
  • Schrijf een plan van aanpak voor de komende maand. Wat wil je allemaal bereiken en wat is ervoor nodig om dat te doen. Bespreek dat plan met de mensen die betrokken zijn bij jouw plan. Dat kunnen collega’s zijn, maar ook je gezin, je buren, je klanten. Evalueer dit plan aan het einde van de maand en doe hetzelfde in de maand erna, waarbij je de leerpunten van de eerste ronde meeneemt. Als je een sparringpartner betrekt bij dit plan is de kans groter dat je er ook daadwerkelijk leerpunten uithaalt om je Leider meer effectief in te zetten.

Literatuur bij de Kracht van Verantwoordelijkheid.