De Kracht van Duidelijkheid

Elke innerlijke kracht heeft ook een uiterlijke vorm. Bij de Kracht van Duidelijkheid is dat de Bepaler. Bepalen heeft tot doel anderen te laten gehoorzamen. Jij bepaalt, dus wat jij wil gebeurt. Geen discussie. Dat kan nodig zijn, omdat jij weet wat nodig is en de anderen niet. Het doel is niet dat mensen instemmend volgen (dan moet je je Leider inzetten), maar dat mensen weten wat je wil en je daarin gehoorzamen. Ze hoeven het niet met je eens te zijn, als ze maar doen wat van ze gevraagd wordt.

Hulpvragen bij de Kracht van Duidelijkheid.

Ga bij jezelf na wat je van het bovenstaande vindt. Wat roept het voor gedachten bij je op en wat voor gevoelens? Zet jij zelf wel eens je Bepaler in? Ook als dat spannend aanvoelt? Duidelijkheid is soms echt nodig. Bijvoorbeeld als je een vliegtuig moet halen en je kinderen blijven maar treuzelen. ‘Opschieten nu, snel!’ Als het huis in brand staat en oma wil nog gauw even de plantjes water geven, dan roep je je Bepaler op: ‘naar buiten, nu!’ Hoe vaak zet jij je Bepaler in? Hoe snel kun jij de Kracht van Duidelijkheid oproepen? 

Oefeningen om je Kracht van Duidelijkheid te vergroten.

 

  • Neem je voor om in een winkel iets te kopen. Als je aan de beurt bent, zeg dan op een iets dwingender toon dan je gewend bent: ‘ik wil……’ Betaal, ga naar buiten en registreer wat het effect is en of je dat bevalt. Ben je er nerveus van geworden, heb je gedachten over hoe je bent overgekomen op het winkelpersoneel, of vind je het juist prima wat je gedaan hebt. Wat het ook is, schrijf het in een boekje. Doe dit een paar dagen achter elkaar met enige regelmaat en vergelijk de resultaten met elkaar. Kijk of je de Kracht van Duidelijkheid kunt afwisselen met andere Krachten en bestudeer de verschillen. Oefen er vaak en bewust mee.
  • Kies in je eigen woonsituatie een omstandigheid die je graag zou willen veranderen. Bijvoorbeeld de indeling van de kamer, de manier waarop de gezamenlijk maaltijd wordt genuttigd, het oude bestek, het maakt niet uit. Bepaal voor jezelf hoe je het precies zou willen. Zeg tegen je huisgenoten dat je deze verandering door gaat voeren. Dus bijvoorbeeld: ‘ik wil dat we voortaan het koken en inruimen van de afwasmachine afwisselen’, of ‘ik wil een nieuw bankstel’, of ‘we gaan morgen nieuw bestek kopen’. Ook hier: registreer wat het effect op de anderen is en hoe jij je daarbij voelt. Oefen met dergelijke instructies tot je de Kracht van Duidelijkheid ook echt voelt en accepteert van jezelf. Als je omgeving verrast, of misschien zelfs kritisch, reageert, leg ze uit dat de Kracht van Duidelijkheid je helpt. Laat ze merken dat je niet tegen ze bent, maar dat je dit doet om te groeien, je daadkracht verder te ontwikkelen.
  • Geef je Bepaler een naam. Kies de naam van iemand die je erg bewondert om zijn of haar slagvaardigheid, daadkracht. Ik zou hem bijvoorbeeld Richard kunnen noemen, de naam van een collega met wie ik veel samenwerk en die altijd zo heerlijk snel en ontspannen oplossingen weet de bedenken voor de meest ingewikkelde vraagstukken. Als je nu de Kracht van Duidelijkheid wil inzetten, hoef je alleen maar die naam te noemen en je voelt je meteen anders. Probeer het vooral uit: do this at home!

 

  • Ga naar een bijeenkomst (het maakt niet uit wat voor bijeenkomst) en ga naar binnen nadat je de kracht van Duidelijkheid hebt aangeboord, bijvoorbeeld met behulp van oefening 3. Bij elke ontmoeting zet je je Bepaler in zodra je iets wil bereiken dat niet vanzelf voorhanden is. Neem het woord als je vindt dat je een belangrijke mededeling kunt doen, zeg tegen iemand wat jij anders wil, laat niet iedereen voortdurend uitpraten, maar neem zelf het woord als jij vindt dat je iets toe te voegen hebt. Bedenk dat dit veel negatiever lijkt dan het is, zolang je het niet overdrijft. Doe alleen waar je echt achter staat en registreer bij jezelf het effect op jezelf en de anderen.