Begin bij jezelf: het boek

Je kunt je gedrag veranderen, maar voor je het weet handel je weer op de automatische piloot. Begin bij jezelf helpt je de tijd even stil te zetten en in drie stappen oude patronen los te laten: NUdenken, de kr8 van 8 toepassen en een OWI kiezen. Mysterieus? Niet meer als je het boek gelezen hebt. Hieronder enkele reviews van top-collega’s.

 

Uit het voorwoord van Jan Bommerez, auteur van ‘Kun je een rups leren vliegen?’ en ‘Door de bomen het bos zien’

We kunnen – zoals Bert dat zo goed observeert – alleen transformeren als we de bron van de emoties, het automatische denken en het reactieve handelen vinden en daar bewust leren mee omgaan. Het waardevolle  van dit boek is dat er niet in abstracties wordt gesproken. Je krijgt praktische tools aangereikt en je wordt geholpen om de krachtbronnen in jezelf te vinden die nodig zijn om voorbij de eeuwenoude emotionele reactiepatronen te kunnen evolueren. De voorbeelden die Bert geeft zijn zeer herkenbaar en de suggesties die hij geeft zijn zeer toepasbaar. En hij geeft je ook geen loze peptalk. Hij maakt duidelijk dat het veel oefening vergt en dat het geen materie voor opgevers is…

 

Een helder, praktisch boek voor het werken met de binnenkant van leiderschap en communicatie. We kunnen veel meer doen aan hoe we denken, dan we denken dat we kunnen. Bert van Dijk destilleert vele jaren ervaring voor ons in een overzichtelijk model, met aansprekende voorbeelden en suggesties om ermee aan de slag te gaan. Compact geschreven en doorleefd.

Anouk Brack, expert in Leadership Embodiment en auteur van De verborgen dimensie van leiderschap.

Waar of niet waar? ‘Als je verandering wilt, moet je je richten op gedrag’. Waar? Gefeliciteerd met dit boek! Het zal je van minstens één wijdverbreide illusie bevrijden. Niet waar? Ook dan gefeliciteerd! Je zult meer aan de weet komen over wat je wél te doen staat. Begin bij jezelf duikt onder de motorkap van ons denken, voelen en handelen. Voor veranderaars in spe – en wie is dat niet? – biedt het heldere aanwijzingen; zonder simplisme en zonder gezweef.

Bert van Dijk verhult niet hoe hij zijn lessen zelf met vallen en opstaan heeft moeten leren. Dat maakt hem een sympathieke en geloofwaardige leraar, die ja als lezer graag je volle aandacht geeft.

(Drs) Marck Oostra is directeur van de Stichting Expertisecentrum Organisatieinterventies, auteur van Theaterinterventies – 12 technieken voor veranderen zonder weerstand en spreker en docent over wat wél werkt bij verandering. 

Bert van Dijk geeft belangrijke handreikingen voor het beter kennen en ontwikkelen van jezelf. Daarvoor ordent hij de basis denkframes aan de hand van de kleuren rood, groen en blauw. Het bijzondere is dat hij daar niet ophoudt, maar de lezer helpt boven zichzelf uit te stijgen met behulp van twee extra concepten. Het Regenboog Denkframe voor een meer collectieve manier van denken en samenwerken. En het Kristallen Denkframe om het denken te transformeren naar oordeelsvrij gewaar zijn. Dit klinkt misschien nog wat cerebraal, maar het boek gaat uit van de drie-eenheid Denken, Voelen, Handelen oftewel Hoofd, Hart en Handen. Dat maakt dat het voldoende oog heeft voor gedragsverandering en praktiswche toepassingen.

Het opent met een citaat van John Milton uit Paradise Lost: ‘The mind is its own place, and in itself can make a heaven of hell, a hell of heaven.’ En daarmee is de toon gezet. Het boek beweegt gracieus van technisch-filosofisch, naar inspirerend-spiritueel naar concreet-praktisch. Het stelt je vragen, geeft je handreikingen, tips en oefeningen, maar timmert niets dicht.

Een van de vele verdiensten van dit boek is dat het je gevoelig maakt voor zogenaamde keuzemomenten. Dit is als er een deur opengaat naar meer vrijheid en compassie, als je de kans grijpt om jezelf te verbeteren en te transformeren. De laatste stap naar meesterschap is dan het gewaarzijn van je hele verhaal waarin je je principes en waarden belichaamt, je samenvalt met je boodschap en je creativiteit is aangesloten met de mysterieuze bron van het bestaan. Je bent ontwikkeld van doen naar Zijn.

Manfred van Doorn, oprichter Double Healix en MovieLearning, leiderschapstrainer en duurzaamheid-consultant.

 

Met dit boek begeeft Bert van Dijk zich op het snijvlak van psychologie en filosofie. Hij laat scherp zien hoe het denken ons in de tang houdt en daar hou ik wel van. Voor een ieder die meer vrijheid wil ervaren in zijn doen en laten. Een praktisch boek met de nodige verdieping!

Adélka Vendl, provocatief psycholoog

Een fascinerend boek waarin je wordt uigenodigd tot een boeddhistische manier van zelfonderzoek: helder, met compassie en je eigen grenzen overstijgend. Verbeter de wereld, begin bij jezelf. 

ir. Silvia Blankestijn, directeur en hoofdopleider van Blankestijn & Partners, NOBTRA Trainer van het Jaar 2015 – 2016

Met lichte pen pakt Bert de complexere vragen aan. Met een zweempje humor, maar altijd herkenbaar realistisch: beeldend beschreven, waardoor de boodschap duurzaam beklijft. Inzichten vanuit verschillende windrichtingen meanderen naar elkaar en vloeien samen tot een nieuwe stroom van bewustzijn. Elk thema, elk boek, steeds weer een aanraker. 

Margreet Twijnstra, organisatieadviseur, teamleider opleiding verpleegkunde Saxion

Lees hier een recentie op managementboek.nl en een interview met de auteur in Management Support